Spektrofotometre Özellikleri

25-05-2023 14:47
Spektrofotometre Özellikleri

Spektrofotometre, laboratuvarlarda elektromanyetik radyasyon ya da ışık demetinin ne olduğunu belirlemek ve böylece enerjisini tanımlamak, nitelendirmek ve ölçmek için kullanılan bir cihazdır. Aynı şekilde verimini, hassasiyetini, çözünürlüğünü ve spektral aralığını belirlemeye de olanak tanımaktadır. Bu tasarımın değişkenliklerine ve içerdiği optik bileşenlerin seçimine bağlı olmaktadır.

 

Spektrofotometre Ne İçin Kullanılır?

 

Spektrofotometre esas olarak bir çözeltideki maddelerin konsantrasyonunu bilmek ve buna bağlı olarak da kantitatif yaklaşıma göre analiz etmek için kullanılmaktadır. Işığın özelliklerini ve diğer maddelerle etkileşimini dikkate alarak temel amacı tanı koymak olan laboratuvarda kullanılan bir alettir.

 

Spektrofotometre Çalışma Sistemi

 

Genel olarak, spektrofotometre çalışma sistemi; dalga boyundaki ışığı seçip ayıran bir konektör aracılığıyla yönlendirilen ve daha sonra bir numuneden geçen, sahip olduğu özel lambanın ışığına dayanmaktadır. Bu numuneden çıkan ışığın yoğunluğu yakalanır ve bu numunenin üzerine düşen ışığın yoğunluğu ile karşılaştırılır.

 

Bu bilgi ile maddenin konsantrasyonuna bağlı olacak olan geçirgenlik hesaplanır. Temel olarak, bir numuneyi beyaz ışıkla aydınlatarak ve ardından bir dizi dalga boyu aralığında yansıyan ışık miktarını hesaplayarak çalışır.

 

Spektrofotometrenin Özellikleri

 

Bir laboratuvar aletini doğru bir şekilde tanımlamak ve kullanmak için fiziksel özelliklerini bilmeniz önemlidir, bu şekilde nasıl çalıştığını ve parçalarının ne olduğunu bileceksiniz. Spektrofotometrenin özellikleri şunlardır:

 

Işık kaynağı, numuneyi aydınlatan şeydir. Ölçümün güvenilir olması için kararlılık, spektral enerji dağılımı ve adreslenebilirlik gibi belirli koşulları karşılamaktadır.

 

İstenilen dalga boyundaki radyasyonu tamamen izole ederek monokromatik ışık elde etme özelliğine sahiptir.

 

Etkileşimin gerçekleştiği yer üzerinde çalışılacak numunenin yerleştirildiği spektrofotometrenin bileşenidir.

 

Analiz edilecek radyasyonu bilmekte ve fotonlar veya ısı konusunda, ne tür bir tepkiyle karşı karşıya olduğunu bilmekle sorumludur.

 

Analiz edilen fiziksel unsurları eşit sayılara dönüştürmektedir.

 

Ölçüm süresini kısaltmak ve cihazın diğer kısımlarını en aza indirmek için sinyali görünür spektrumla eş zamanlı olarak alan dedektörler vardır.

 

Spektrofotometre Çeşitleri

 

Farklı spektrofotometre türleri bulunmaktadır. Bu nedenle bu aleti iyi bir şekilde kullanabilirsiniz. Bu türler şu şekildedir:

 

Tek Işınlı Spektrofotometre: Işık, numuneden dedektöre taşınır, buna bağlı olarak da analizi gerçekleştirmek için bir referans gerekir.

 

Bölünmüş ışınlı spektrofotometre: ışık iki yola ayrılır, biri monokromatörden örneğe ve ardından detektöre geçer ve diğeri lamba tarafından yayılan ışıktaki değişimleri düzeltmek için kullanılan detektöre geçer.

 

Çift ışınlı spektrofotometre: her biri kendi detektörüne sahip bölmelerdeki iki yoldan geçen ışıktır. Biri örneğe, diğeri referansa gider.

 

Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi: Bu tip spektrofotometre, elektromanyetik radyasyon spektrumunun dalga boylarını dikkate alarak çalışır. Bunlar, frekansları emen moleküllerin, yapısının özelliklerinin bir parçası olduğu gerçeğine dayanmaktadır.

 

Görünür UV spektrofotometresi: amaçları, numuneden geçen ışığı ölçmek ve ardından bir çözeltiden veya numuneden geçmeden önceki yoğunluğuyla karşılaştırmaktır. Oranlarına geçirgenlik denir ve yüzde olarak ifade edilir.

 

Tüm spektrofotometre türlerini bilmek kullanımlarını çok daha kolaylaştıracak, ayrıca diğer cihazlarla tanımlamada sorun yaşamadan her birinin ne için kullanıldığını bileceksiniz.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.