Filtrasyon Malzemeleri

13-09-2022 23:27
Filtrasyon Malzemeleri

Filtrasyon kelimesi, filtre etmekten gelmektedir yani ayırmak, ayrıştırmak, ayıklamak gibi anlamlara gelmektedir. Filtrasyon çeşitli sebeplerden dolayı yapılabilmektedir. Mikrobiyoloji ve bakteriyoloji alanlarında deneyler yaparken filtrasyon yapma gereği duyulmaktadır. Filtreleme işlemi katı maddelerin sıvılardan ya da gazlardan ayrılması olarak da tanımlanabilir.

 

Filtrasyon Malzemesi Ne Demektir?

 

Filtrasyon malzemeleri kum gibi, ince çakıl gibi, diatoma toprağı gibi materyallerden hazırlanan, içerisinde aktif karbon da bulunan, maddeleri filtrelemek için kullanılan yapılardır. Birçok alanda bu filtrasyon malzemeleri kullanılmaktadır.

 

Evlerimize taktırdığımız su arıtma cihazlarının içerisinde arıtma işini gerçekleştiren şey filtrasyon malzemesidir. Filtrasyon malzemeleri laboratuvar deneylerinde, inşaat sektörlerinde, havuz yapım ve arıtma uygulanacak alanlarda kullanılabilmektedirler.

 

Filtrasyon Sistemleri Ne Demektir?

 

Filtrasyon sistemleri özellikle kullanıma hazırlanacak sularda ki kötü kokular ve içerisindeki zararlı maddeleri ayrıştırmaya yarayan bir sistem mekanizmasıdır. Hemen hemen her alanda filtrasyon sistemi kullanılmaktadır. Su olan her yerde filtrasyon makinelerinin de bulunması olası bir durumdur. Kullanılan akvaryumların içerisinde bile balıkların canlılığını devam ettirmeleri için gerekli ortamı sağlayan filtrasyon sitemleri bulunmaktadır.

 

Suyun içerisinde ki zararlı maddeleri hapsederek temiz ve oksijenli hale getirmektedir. Bu canlılığın devamı için çok önemlidir. Filtrasyon sistemleri çeşitlerine göre farklılık arz etmektedir. Özellikle mühendislik alanında çok fazla kullanılan filtrasyon sistemleri hayatın her alanında karşımıza çıkabilir.

 

Filtrasyon Çeşitleri Nelerdir?

 

Filtrasyon sistemleri kullanıldıkları alanlara göre üç grupta çeşitlendirilmektedirler. Kullanım amacına göre filtrasyon sistemlerinin yapıları ve özellikleri birbirlerinden ayrılmaktadır. Kum filtrasyon sistemleri genellikle suyun içerisinde çözünmeden kalabilen maddelerin ayrıştırılmaları amacıyla kullanılırlar. İçerisinde bulunan kum filtresi sayesinde suyun minerallerine zarar vermeden kum ya da çözünemeyen diğer partiküllerin ayıklanmasını sağlar ve sonuç olarak temiz su elde edilir.

 

Aktif karbon filtrasyon sistemleri yine su temizliğinde kullanılmaktadırlar. Fakat aktif karbon filtrasyon sistemleri suyun içerisindeki partikülleri ayıklamaz. Suda koku, tat ve renk değişimlerini absorbe eder. Böylelikle kokusuz, berrak ve tatlı sular elde edilmiş olur. Aktif karbon filtrasyon sistemi içme sularının arıtılmasında kullanılmasının yanı sıra yüzme havuzları içinde kullanılmaktadır. Aktif karbon filtrasyon sistemlerinde insan gücüne ihtiyaç olmadığı için enerji ve vakit tasarrufu sağlar.

 

Üçüncü ve son sistem olan demir filtrasyon sistemleri sularda meydana gelen kahverengi oluşum ve bulanıklıkların temizlenmesinde rol alır. Sularda meydana gelen kahverengi rengin sebebi içerisindeki demir ve mangan bileşiklerinin oksitlenmesidir. Vücut için oldukça zararlı olan bu renk değişimi demir filtrasyon sistemi tarafından giderilir.

 

Hem içme suları için hem de su ile çalışan makine sistemleri için tehlike arz eden, demir ve manganın temizlenmesi son derece elzemdir. Demir filtrasyon sistemi demir ve mangan bileşiklerini oksidasyon ile sudan ayıklar. Buna ek olarak su içerisinde bulunabilecek sağlığa zararlı organik atıkları da filtrelemektedir. Demir filtrasyon sistemleri diğer metodlara göre daha uygun ve ekonomiktir.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.