Distilasyon Cihazı Özellikleri

25-05-2023 13:41
Distilasyon Cihazı Özellikleri

Damıtma, bir sıvıyı buhar oluşturmak için ısıtma ve tekrar sıvıya yoğunlaştırmak için soğutma işlemiyle saflaştırma eylemidir. Damıtma, bir bileşiği uçucu olmayan veya daha az uçucu malzemeden ayırarak saflaştırmak için kullanılır.

 

Farklı bileşikler genellikle farklı kaynama noktalarına sahip olduğundan, karışım damıtıldığında bileşenler karışımdan ayrılır. Distilasyon cihazı, saf su üretmek için laboratuvar ortamlarında kullanılan su arıtma, su saflaştırma cihazıdır. Distilasyon, su arıtma yöntemlerinden birisidir ve distile su cihazı ile gerçekleştirilir.

 

Distilasyon Cihazı Nedir?

 

Genel olarak, distilasyon cihazı damıtma olarak adlandırılan damıtma aparatı, bitki materyali ve su için, üretilen buharı soğutmak ve yoğunlaştırmak için bir kondansatörden ve bir toplama yönteminden veya alıcıdan oluşur.

 

Bitkinin ekstraksiyon için uygun olan kısmından alınan malzeme damıtma kabında suya daldırılır. Bu daha sonra kaynama noktasına kadar ısıtılır ve buhar uçucu yağları taşır. Sıcaklık 100 °C'yi geçemeyeceğinden, su aşırı ısınmayı önleyerek bazı bileşenleri korur.

 

Distilasyon Cihazı Kullanımı

 

Genel olarak distilasyon cihazı nasıl kullanılır? sorusu çok fazla sorulmaktadır. Bu durumda damıtma işlemi 2 ya da çok daha fazla olan sıvı bileşenin, kaynama noktaları farklarından da yararlanarak, başka bir ifade ile buhar basınçlarının farklı olduğu maddeleri birbirinden ayırma yöntemi olmaktadır.

 

Bu uygulamada amaç kaynama noktası en yüksek seviyede olan sıvıyı fazda tutup, kaynama noktası düşük olan sıvıyı da gaz faza dönüştürmek olmaktadır. Buharların soğumasını sağlamak için kondenser genellikle bir akan su kaynağına bağlanmalıdır.

 

Uygun yöntem, giriş hortumunu kondensere ısıtılmış balona en uzak uçtan ve çıkış hortumunu ısıtılmış balona en yakın uçtan bağlamaktır. Bu durum en sıcak buharların en soğuk suyla temas etmesini ve cam eşyalarda büyük bir termal şok oluşturmasını önler.

 

Distilasyon Cihazı Çalışma Sistemi

 

Genel olarak çalışma prensibi; kazan 0,5 lt. oranında su almaktadır. Elektrik fişinin gövdesinin üzerinde yer alan fiş yuvasına takılmaktadır. Sonrasında fiş 220 volt şehir şebekesine takılıp, distilasyon cihazına elektrik verilmektedir. Suyun kaynamaya başlamasından sonra da suda buharlaşma başlamaktadır. Aynı zamanda borudan da 3 saf su akışı oluşmaktadır.

 

Damıtma işlemiyle ilgili bazı tehlikeler olmaktadır. Bununla beraberi cam eşyalar, akan su, ısıtma cihazları ve bununla birlikte, prosedürün önemi o kadar fazladır ki, hiçbir şeyin gözden kaçmadığından emin olmak için uyarıları tek bir yerde toplamanız tavsiye edilir.

 

Distilasyon Cihazı Özellikleri

 

Aparat genellikle camdan yapılmıştır ve bu nedenle kırılabilir. Bu kapsamda distilasyon cihazı tüm bileşenleri, devrilmemesi için sabit bir sehpaya veya rafa sabitlenmelidir. Tüm cam eşyalar, özellikle ısıtılacak kısım, kullanılmadan önce çatlak olup olmadığı da kontrol edilmelidir.

 

Cam parçalar arasındaki bağlantılar kauçuk veya mantar tıpalar içerebilir ancak daha modern aparatlarda standart konik bağlantılar kullanılır. Tıpalar kullanılıyorsa, sıcak buharların kauçukla reaksiyona girmeyeceği bilinmelidir. Standart konik bağlantılar kullanılırsa, sıkı contalar yapmak için kullanılan herhangi bir yağlayıcı da reaksiyona girmemeli, erimemeli veya buharlaşmamalı ve ürünü kirletmemelidir.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.